Varmblodig travare & Svenskt halvblod?

Böt rubrik på inlägget då det kanske uppfattades som fel så man inte förstod vad inlägget egentligen handlar om. Detta inlägg skulle främsta handla om Skillnaden mellan Varmblodig travare och Svenskt "halvblod" sen har jag lagt till lite annat inressant också.
 
Vill först och främst säga att rasen som ni kallar "halvblod" heter Svenskt Varmblod och travare heter varmblodig travare, är travaren född i sverige så heter det Svensk Varmblodig Travare.
 
Blir så himla irriterad på folk som sitter och skriver i annonser att dem inte vill ha varmblod utan ett fint halvblod osv. Och människor som säger att travare inte är något att ha som ridhäst för att dem inte kan galoppera eller har travar trav.
Men vet ni vad? En travare kan galoppera lika bra som vilken annan häst som helst bara det att dem tidigt har lärt sig att det är "förbjudet". Så man måste alltså lära dem från början att fatta galoppen!
Travar traven är också något som människan har tränat in och det går att träna bort med rätt träning och tålamod.
En travare som aldrig tränats till trav är ju precis som vilken annan ridhäst som helst och bara att rida in som vanligt.
Sen förstår jag ju såklart att vissa skriver i sina annoser att dem inte vill ha en travare just för att dem känner att dem inte klarar av den utmaning, men skriver man det tycker jag att man ska ha koll på skillnaden också! Och man bör absolut veta vad raserna heter...!!!
 
Har hört många som påstått att travare är smala och fula, när dem går på trav och har tävlingsform så är dem ganska smala och slanka för att det är så dem ska vara musklade för det ändamålet, men tränar man sin travare rätt så bygger den ju sina ridmuskler vilket gör att den inte alls kommer vara lika smal längre, det handlar helt om hur den är musklad.
 
Anledningen till att många travare som gått trav och sedan säljs till ridhäst misslyckas eller verkar odrägliga är för att dem säljs så billigt vilket lockar nybörjare och orutinerade ryttare. Och vad händer när man sätter upp en nybörjare på en pigg, het oskolad häst som bara kan springa? Det blir katastrof. Ryttaren har inte kontroll på hästen, hästen får dåligt rykte.
 
Men travare är ju inte avlade för ridning. Det är sant och det kan bli ett problem också. Många travare har längre rygg och högre kors än ridhästar. Det gör att dom har svårare för samling och för galopparbeten. Hästar med den exteriören är olämplig att använda som ridhäst om man vill göra mer än bara rida i skogen. Lång rygg behöver inte bli ett problem om man ger hästen tid att bygga upp starka muskler. Det gäller då att man vet hur man ska träna hästen rätt, annars så kan den lätt få ont i ryggen istället. Har man tänkt använda hästen till hoppning så ska man leta efter en häst med kortare rygg.
Så självklart måste man kolla på extriör och stam när man letar travare för att få en korrekt extriör som passar till ridhäst.  Men man måste faktiskt kolla på den faktan när man letar "halvblod" också då det finns många halvblod som inte lämpar sig som ridhästar.
Det är lika stor chans att hitta sig en travare som lämpar sig som ridhäst och blir duktig som ett "halvblod" om man letar efter en häst med rätt extriör.
Även om travare och halvblod är samma sak i grund och botten men avlas för olika sporter så kan man ju hitta dem som passar bättre till det ena även fast de va menade för det andra.
 
 
Vad är då skillnaden mellan varmblod och halvblod?

Här i sverige så envisas vi med att kalla ridhästar för halvblod och travare för varmblod. Varför? Det ligger kvar sen gammalt. Med halvblod så menades det hälften kallblod hälften fullblod. Vanligt i sverige förr i tiden då svenskt halvblod (heter numera Svenskt varmblod) var en blandning mellan fullblods, frisiska och spanska hingstar och inhemska kallblodsston. Dom skulle användas till kavalleriet.  Dagens ridhästar har till största delen fullblod i sig, dom blir med andra ord varmblodiga. En del dressyrhästar har så pass mycket kallblod i sig fortfarande så man kan kalla dom för halvblod, men dom flesta har ca 70-80% fullblod i sig och resten andra inhemska eller gamla raser i sig, blir därför varmblodig.

Varmblods travaren är inget undantag. ca 70-80% fullblod resten Norfolktravare och Normandisk häst om det är fransk travare, Amerikansk travare har förutom fullblod, Morganhäst och Narragansettpassgångare i sig.

 

(EXTRA FAKTA ~ KUL ATT VETA)
Lite exempel på framgånsrika travare inom ridsporten:

 

 * Franska travaren COURSIER ROUGE har kammat hem mängder av sergrar och placeringar i 150 hoppning på sena 90-talet.

 

* Balagur - Orlovtravare med travarstam OS-häst i dressyr

Hans pappa Raskat var en duktig travhäst som vann 17 starter av 38.

Balagur startad på trav som två-åring med dåliga resultat. Sedan Cirkushäst, efter det Polishäst. Då fann dressyrryttaren Elena Petrushkova honom när han var 10 år.

Han har startat flera Os,VM och Em och har flera GP placeringar.

(bilder nedan)

 
*  Travarstoet Halla och Hans Günter

Hon gick internationella klasser med bra resultat. vann OS i hoppning -56

(Bild nedan)

 
Travare i släkten - Baloubet du Rouet (Galoubet Ax Starter) - Keros
(Bild nedan)
 
 

 

Jappeloup de Luze

Den franska hästen med travarstam, (fullblod-travare)

 Från tidningen Ridsport:

Den 1,55 meter höga Jappeloup, som hade en travare till far och en fullblodsmamma, tog bland annat OS-guld i hoppning med sin franske ryttare Pierre Durand i Seoul 1988. Kolsvarte Jappeloup var en riktig fighter som alltid gav allt för sin ryttare, och hoppade trots sin storlek som en gummiboll.

 Jappeloup de Luze

e. Tyrol II
u. Vénérable

f. 1975 i Frankrike, dog 1991.

(Bilder nedan)

 
 
*Colombey f.1968, varmblodig travare som vann SM & NM i fälttävlan 1978. Deltog vid Badminton -79 samt vi VM i fälttävlan -80, tävlades upp till 1,50 hoppning.

*Chabraten - 130 hoppning

*Miss Gallon - 125 hoppning

*Pontiac - 130 hoppning

*Robis Safir - 130 hoppning

*Rigoletto - 125 hoppning

*Dandy Bunter - 130 hoppning

*Exo des Keches - upp till 145?

*Coursier Rouge - 140 hoppning

*Rikstens Frodo - 1,20 hoppning medan han var aktiv på travbanan

*Gazella HindSuper Surprise har startat LA dressyr... 
 
*Naffatso Ikik har väl också startat LA dressyr och tävlat upp till 130 hoppning

*Viti f.65, tävlade duktigt i hoppning, hur högt vet jag inte

*Bionic Woman f.74, fullstammad passgångare som tävlade mycket i höjdhoppning och tog sig till Nation's Cup, tävlade internationellt och fick 6 föl, mest med varmblodshingstar. USA

*Primrose Express, ska tydligen ha varit väldigt framgångsrik i hoppning i slutet av 60, början på 70-talet i USA. Hans halvsyster ska ha betäckts med fullblodshingstar och fått flera duktiga avkommor.

Sight Unseen, har inte riktigt fått grepp om han gör uppvisningar i St George-nivå och/eller tävlar
 
 
Några Travarkorsningar, minst 50%

Galoubet f.1972 e.Almé Z u.travstoet Viti, svår internationell hoppning

Burnit f.97 e.Rash ox u.rysk travare, LA hoppning & SM-silver i ponnygalopp -05 D-ponny

Herman f.92 e.Herrera xx 835 u.travare, placerad MSV hoppning

Peachaccorn Bacardi f.99 e.Robin Z 723 u.travsto, placerad MSV hoppning

Roan Surprice f.87 e.welshmountain u.travsto, tävlad t.om MsvA hoppning, MSV fälttävlan och LA dressyr med placeringar. Ska ha startat SM i fälttävlan -99

Santana f.76 e.Horshaga Manolito RW 34 u.travsto, segrar LA hoppning för ponny.

Fallon f.76 e.Cyrano 457 u.Miss Gallon tävlade upp till 1,30 hoppning och har avkommor som gått svår hoppning och fälttävlan

Hill Cat f.77, helsyskon och gått samma höjd som Fallon.
 
#1 - - Linda:

Fick faktiskt lust att ta hem en travare och verkligen satsa och vara extremt noga.

Jag tror att i dagens läge (vad jag vet) så finns det inga rena varmblod (sk. travhästar) i toppen, och då menar jag nivåer som Rolf-Göran Bengtsson.
Så jag tror det är där, som många hackar upp sig på. Att de siktar bland de allra högsta tävlingarna som går att nå. Vilka raser som finns där i dagens läge.

Sen om travhästar har legat på den nivån för ca 30 år sen, får man väl hylla och jubla för att de faktiskt kan prestera lika bra som en helt vanlig "ridhäst". MEN då kommer ju frågan, vad hände? Varför är de inte kvar i toppen?
Om de nu var så toppade förr, varför är de inte lika toppade nu?

Svar: Men nu va jag inne lite på att travare och "halvblod" är samma sak och att man inte ska säga jag vill ha ett halvblod dem är bättre.Rolf-göran tävlar la inte på "halvblod" . casall la silla tex är holsteiner. :)

Sen va jag inne lite på att dem inte är lika toppade nu pga av dem säljs billigt och har fått dåligt rykte pga av att orutinerade ryttare tar sig ann dem och inte klarar av dem. :)
Jennie Söder Lindström

#2 - - My:

Om man ska ha en travare som antingen har gått på travet eller tränas till det, så krävs det enormt mycket kunskap, tålamod och TID. vilket inte många har som köper dessa hästar.
men som sagt, dom är avlavade för att springa fort i trav, vilket är svårt att få ur dom med det går, men vem som helst kan inte detta.
ingen ras är varken bättre eller sämre än den andra, utan det är upp till åskådarens ögon och erfarenheter som bedömer den saken =)
uppskattar en häst som vet att människan bestämmer,och att vi är ledaren för den, samt en häst som har tillförlit kvar hos människan, oavsett ras, kön eller storlek och kapacitet.

Svar: Precis och många som har den kunskapen väljer inte att köpa traver då dem säljs så billigt utan det är ofta oerfarna som nappar vilket är väldigt tråkigt då det ej är lämpade som nybörjarhästar efter at ha gått på trav :/
Sant det du skriver! :)
Jennie Söder Lindström

#3 - - Jasmine :

Åh vilket bra inlägg!

Ja min häst tex hon är ett finskt varmblod när jag har sagt de till folk så tror dom att hon är en travare men ser dom henne tror dom att hon är ett halvblod/fullblod men de är ju inprinsivt samma sak :)

Svar: Tack :D
Ja många har trott att Alle är "halvblod" tills dem sett frysmärkning, hade han inte haft den hade nog inget märkt något :)
Jennie Söder Lindström

#4 - - Linnea:

Vet hur Alex och Cecars föräldrar ser ut ? Om du har någon bild , kan du visa den ? :)

Svar: KAn ordan bilder på Alex föräldrar till ett inlägg sen :) men Cecar har tyvär okänd stam så det är ingen som vet vilka hans föräldrar är :/
Jennie Söder Lindström

#5 - - Jennie:

Du är så klok! Och det märks att du är påläst gällande den här frågan!

Jag hade ingen aning om att det är så många "travhästar" som gjort sig så bra inom hoppning!
Jag har ju visserligen väldigt dålig erfarenhet av hoppning med travare, men å andra sidan är det bara en travare jag gett en sådan chans.
Har ridit in tre travare och de var alla väldigt snälla och trevliga som ridhästar och jag tror att de säkert skulle kunna göra sig mycket bra i dressyr! - Ja, med rätt träning är de säkert trevliga hopphästaar också, men jag väljer bort att hoppa med dem.

I många fall så skulle man ju inte gissa på att det är en "travare" om det inte vore för frysmärkningen.
Alla har så mycket fördomar i dagens samhälle, antingen om det är mot en folkgrupp, religion, stil, hundras, hästras, eller ja, vad som helst!

Min Cortizon har ju egentligen ganska "typiskt travarutseende" men det finns inte en travare så långt ögat når i hans stam! ;)

Svar: Ja det är ganska intressant och det finns så många som tycker travare är helt sämst men egentligen är skillnaden inte så superstor :)
Nej jag skulle nog aldrig kunna säga säkert "det är en travare" om man inte såg frysmärkningen ^^

Ja han ser lite ut så, men han har ju inte växt klart och sen har han lång rufsig man som kanske gör att det så så ut också.
Ridhästar brukar ju i de flesta fall vara kortklippta osv medans många travhästar har lång "ruffsig man" :)
Jennie Söder Lindström

#6 - - Zanna:

Klokt skrivet! Allt är ju faktiskt Sant :/ Folk vill inte inse det c=

Svar: Precis! :/
Jennie Söder Lindström

#7 - - Emelie Avenmark:

Jättebra skrivet! Du har ju inte mer än rätt!
Jag är medryttare på ett svenskt halvblod :D e: Trofé 703 om du vill kolla upp honom så finns det massor av honom på google :)
Världsberöms dressyrmästare och avelshingst :)
Fast Nina är hopphäst haha, bakbenen är 10 cm längre än frambenen så det gör att hon kan hoppa lite högre :)

Svar: Tack :)
Ja Trofé har jag allt hört talas om innan. Då är din pålle ett svenskt varmblod för trofé har inte tillräckligt mycket kallblod i sig för att vara halvblod :)
Jennie Söder Lindström

#8 - - Cornelia:

Bra skrivet och sååååå otroligt intrrssant! Hade ingen aning om att det fanns så pass frsmgångsrika travare i hoppningen. Det var ettt jätte bra exempel på att en travare inte alls är oduglig. De är lika värda som alla andra ridhästar. En travare kanske man skulle ha i framtiden ? :)

Svar: Vad bra att du gillade det :DJadå travare kan :) JA har man tid och tålamod att utbilda en så kan det absolut vara värt det, man kan få en underbar häst för inga pengar alls :)
Jennie Söder Lindström

#9 - - Johanna:

Använder halvblod och varmblod i min kommentar så man förstår vilken ras jag syftar på ;)

Ett tag så var det ju inte så ovanligt att man använde varmblod för att förbättra halvblodsaveln! Så därför finns det ju många partbreeds som har varit framgångsrika! dock inte så vanligt i aveln idag.

Men visst finns det finna varmblod som kan klara sig bra som vanliga ridhästar! Men jag kan tycka att det blir lite fel om man har som ambition att tävla minst La-Msv och köper ett varmblod som desutom har gått på trav, ofta blir det ju då att hästen pressas för hårt och för snabbt och ryttaren blir inte nöjd. Då står man där med en olycklig häst och en olycklig ryttare. det är liksom att göra det onödigt svårt för sig,då är det bättre att köpa en häst som är avlad för det syftet. Man skulle ju aldrig köpa ett halvblod om man ville tävla V75 ;)

Sen precis som du säger så är det ju ofta tyvärr orutinerade människor som köper billiga travare och då blir det inte så bra :/ Men har man tålamod och kunskap kan man få en trevlig ridhäst för knappt några pengar alls ;P

Balagur är så häftig! cirkushäst, polishäst, orlovhäst och GP-häst! Orlovtravarna är ju lite speciella eftersom dom delas in i tre olika fack, travar, körhästar och ridhästar ;)

Men väldigt intressant inlägg och jag tycker inte om folk som fnyser åt "travare"!

#10 - - Moa Herrstedt:

Superbra skrivit!

Svar: Tack! :))
Jennie Söder Lindström

#11 - - Moa:

Det verkar jätteroligt att utbilda en travare!

Svar: Ja det är det, väldigt jobbigt ibland också ;)
Jennie Söder Lindström

#12 - - Anna:

Alltså, man kan ju inte referera till Balagur och Jappe. En orlovtravare har fördelar i ridningen. Jappe har till hälften fullblod och därmed en fördel i ridningen han med. Lite okunskap här. Ska man hänvisa till fantastiska travare så får man börja med att hänvisa till majoritetstravaren, den vi ser oftast, alltså den svensk/amerikanska som vi ser på travet. Att rada upp en lista på korsningar och travare med annan avel som gynnar ridbarheten blir ju fel och missvisande.

Svar: Tycker jag inte, dem har fortfarande trav i sig. Denna "fakta" är tillagt i detta inlägget som "extra fakta - kul att veta" och alltså inget jag hänvisar till som bevis eller något... Så jag tycker inte det är någon okunskap i mitt inlägg.

Ha en fortsatt trevlig kväll! Kramar!
Jennie Söder Lindström

#13 - - Anna:

En fransk bulldog är inte detsamma som en engelsk bara för att det är bulldog. Ett danskt varmblod är inte samma sak som en travare- även båda är varmblod. Så nej man kan inte jämföra tycker jag, även om de har travblod i sig. Det är skillnad på "trav och TRAV" eller hur? :)

Svar: Har inte jämfört på det viset heller? Har bara tagit med olika hästar som på något vis har relation till TRAV :)
Jennie Söder Lindström